Etusivu Hankkeet Vipinä

Vipinä

Sisällysluettelo

Tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli löytää uusia tapoja lisätä liikuntaa aikuisten kehitysvammaisten henkilöiden elämään kotiyhteisöissä sekä tarjota ohjaajille uusia keinoja tukea asukkaita entistä liikunnallisempaan elämäntapaan. Mukaan oli vuosina 2018-2020 kaikkiaan 16 kotiyhteisöä ympäri Suomea. Kotiyhteisöissä toteutettiin neljän kerran työpajakokonaisuudet, jotka huipentuivat kuukauden mittaiseen haastepeliin.

Tulokset

Hankkeen aikana varmistui liikkumisen näkökulmasta kolme keskeistä asiaa: Kehitysvammaiset ihmiset liikkuvat liian vähän, he tarvitsevat paljon tukea liikkumiseensa ja kotiyhteisöjen ohjaajilla on ensiarvoisen tärkeä rooli kehitysvammaisen ihmisen liikkumisessa ja motivoimisessa. 

Hankkeen tärkein tuotos oli Vipinän treenikassi, joka sisältää toimintamallin käytöksenmuutosprosessiin.  Sen perustana on tutkittu tieto, lukuisat kokemukset ja huomiot, joita saimme mukana olleista yksiköistä ja niissä pidetyissä työpajoista. Treenikassi rakennettiin viideksi toimintatuokioksi, jotka on mahdollista toteuttaa asumisyhteisöstä löytyvin materiaalein ja kotiolosuhteissa. Treenikassista löytyy myös tulostettava julistemuotoinen Vipinävuori-peli haastekuukautta varten.
Jatkokaudella keväällä 2021 Vipinän treenikassia markkinoitiin ja siihen perehdytettiin etäyhteyksin asumisyhteisöjen ohjaajia sekä pääkaupunkiseudun lähihoitajaopiskelijoita. 

Kohderyhmät

Kehitysvammaiset, Erityisryhmät, Aikuisväestö, Ohjaajat

Kehittämisteemat

Toimintamallin levittäminen, Toiminta- tai palvelumalli, Liikkumisen lisääminen, Terveyden edistäminen, Toimintakyvyn ylläpitäminen

Tiedot

Hankkeen id

1164

Ajankohta

2018 - 2021

Lisätty rekisteriin

14.09.2021

Hallinnoijan tiedot

Hallinnoija

Kehitysvammatuki 57 ry

Yhteyshenkilö

Jan Törnblom

Rahoitustiedot

Rahoittaja

STEA

Rahoituslähde / rahoitusmomentti

C-avustus