PYKÄLÄ - pyöräily ja kävely osaksi kaupunkien liikennejärjestelmää
Sisällysluettelo

Tiivistelmä
"PYKÄLÄ on Tampereen teknillisen yliopiston tiedonhallinnan ja logistiikan laitoksella kehitetty tutkimus- ja kehitysprojekti. Projekti on kehitetty suomalaisten kaupunkien ja ministeriöiden avuksi liikenteen ja maankäytön suunnitteluun, poliittisen päätöksenteon ohjaukseen sekä pyöräilyn ja kävelyn edistämiseen liikennemuotoina ja arkiliikuntana.
PYKÄLÄ-projektin tavoitteena on
1) saada pyöräily ja kävely osaksi kaupunkien liikennejärjestelmää
2) edistää pyöräilyn ja kävelyn kulkumuoto-osuuksien kasvattamista ja sitä kautta arki- ja terveysliikuntaa kohdekaupungeissa
3) antaa uusin tieto Euroopasta valtakunnallisten ja kaupunkikohtaisten pyöräilyn ja kävelyn strategiaprosessien tueksi
4) parantaa suomalaisten kaupunkien viihtyisyyttä sekä
5) parantaa pyöräilyn ja kävelyn seurantaa ja tilastointia.
PYKÄLÄ-projektin ensimmäisessä vaiheessa on ollut mukana kahdeksan suomalaista kaupunkia ja neljä ministeriötä: Helsinki, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Pori, Lappeenranta, Hyvinkää ja Porvoo sekä liikenne- ja viestintäministeriö, ympäristöministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisäksi asiantuntijatahoina ovat Pyöräilykuntien verkosto ja Liikennevirasto.
Tutkimuksen vastuullisena johtajana on professori Jorma Mäntynen ja projektipäällikkönä tutkija Kalle Vaismaa. Projektiryhmään kuuluu lisäksi kaksi tutkijaa ja kolme tutkimusapulaista."
Tulokset
"Aineiston keruu metodit
Projektissa on koottu laaja-alainen materiaali kymmenestä eurooppalaisesta kaupungista. Metodeina ovat olleet kirjallisuusselvitys, teemahaastattelut ja havainnointi.
Tutkimuksessa on haastateltu liikenne- ja kaupunkisuunnittelijoita sekä strategiasuunnittelijoita yhteensä 15 henkilöä sekä lisäksi 8 vapaaehtoista pyöräilyorganisaatioiden jäsentä. Havainnoinnin avulla on evaluoitu kaupunkien pyöräily- ja kävelyolosuhteita. Lisäksi kaupungeista on koottu erilaista materiaalia pyöräilyn ja kävelyn edistämiseen liittyen, kuten strategioita, liikennepoliittisia ohjelmia, markkinointimateriaalia ja kaupunkien tekemiä tutkimuksia ja selvityksiä. Aineiston pohjalta on analysoitu pyöräilyn ja kävelyn menestystekijöitä. Tieto on sovellettavissa suomalaisiin kaupunkeihin: toimenpidesuositusten ja laadittujen työkalujen avulla suunnittelijat voivat soveltaa menestystekijöitä Suomeen. Pyöräilyn ja kävelyn tilastoinnin parantamiseksi ja yhdenmukaistamiseksi Suomessa on kehitetty pyöräilyn ja kävelyn seuranta- ja tilastointimenetelmiä, joiden avulla voidaan aiempaa luotettavammin seurata pyöräilyn ja kävelyn kulkumuoto-osuuksien kehittymistä.
Projektin tuotokset
Tulokset on julkaistu kahdessa laaja-alaisessa teoksessa, jotka toimivat suunnittelijoiden ja päätöksentekijöiden tukena pyöräilyn ja kävelyn edistämisessä. Ensimmäisessä teoksessa esitellään parhaat pyöräilyä ja kävelyä edistävät käytännöt Euroopassa, ja toisessa teoksessa käsitellään parhaiden käytäntöjen sovellusta Suomeen. Lisäksi on julkaistu opas pyöräilyn ja kävelyn laskennan suunnittelua ja toteutusta varten."
Kohderyhmät
Kunnat ja muut julkiset toimijat
Kehittämisteemat
Liikuntaharrastaminen, Terveyden edistäminen
Asiasanat
pyöräily, kävely, liikenne, maankäyttö, arkiliikunta, terveysliikunta
Tiedot
Hankkeen id
647
Ajankohta
- 2011
Hankkeen kotisivu
Lisätty rekisteriin
31.05.2021
Hallinnoijan tiedot
Hallinnoija
Liikenteen tutkimuskeskus Verne, Tampereen teknillinen yliopisto
Yhteyshenkilö
Kalle Vaismaa
Rahoitustiedot
Rahoittaja
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Rahoituslähde / rahoitusmomentti
Terveyttä edistävän liikunnan kehittäminen