Etusivu Hankkeet Liiku mun kaa

Liiku mun kaa

Sisällysluettelo

Tiivistelmä

Suomen Voimisteluliiton "Liiku mun kaa" -hanke tukee Liikkuvat-ohjelmien toteutumista ja se on suunnattu tasavertaisesti kaikille perusopetuksen oppilaille sekä varhaiskasvatukseen. Hankkeen tavoitteena on lisätä Muutosta liikkeellä! -linjausten tavoitteiden mukaisesti myös sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevien lasten ja nuorten liikunnan harrastamismahdollisuuksia koulupäivän aikana ja sen jälkeen. Positiiviset kokemukset kouluvoimistelusta ja voimistelun perusteisiin tutustumisesta varhaiskasvatuksessa lisäävät liikkumisen määrää innostaen myös omaehtoiseen liikuntaan. Voimisteluliiton matalan kynnyksen lajien on todettu sopivan hyvin koulumaailmaan ensimmäisinä hankevuosina tehdyn kehittämistyön ja saadun palautteen perusteella.

Hankkeen viimeisen vuoden tavoitteena on levittää ja juurruttaa koulu- ja hoitopäiviin sekä niiden yhteyteen hanketoimintana kehitettyä ja valtakunnallisesti pilotoitua matalan kynnyksen liikuntatoimintaa, jota voidaan toteuttaa välitunneilla, oppitunneilla ja kerhotoiminnassa. Hankkeen toiminnan tavoitteena on osaltaan tukea toimintakulttuurin muutosta niin varhaiskasvatuksessa kuin peruskoulussakin ja lisätä paikallista yhteistyötä voimisteluseurojen ja koulujen sekä varhaiskasvatusyksiköiden välillä. Opettajien, opettajaopiskelijoiden sekä varhaiskasvatuksen henkilöstön kouluttamista sisältöjen hyödyntämiseen niin toiminnallisessa opetuksessa kuin liikunnanopetuksessa jatketaan. Voimisteluseurojen tekemää kouluyhteistyötä omalla alueellaan kehitetään ja yhteistyön määrän lisäämisessä tarjotaan asiantuntijatukea.

Viimeisenä hankevuonna levitetään ja juurrutetaan kehitettyjä toimintatapoja ja -sisältöjä, jotka mahdollistavat koulu- ja hoitopäivien aikaisen liikunnan lisääntymisen ja lisäävät lasten osallisuutta. Varhaiskasvatuksessa sekä kouluissa toteutettu matalan kynnyksen toiminta tarjoaa kaikille oppilaille tasavertaiset mahdollisuudet toimintaan osallistumiselle ja toiminnan on mahdollista tavoittaa myös vapaa-ajallaan vähän liikkuvia lapsia ja nuoria.  Hanketoiminnan avulla lisätään lasten ja nuorten fyysistä aktiivisuutta, jotta yhä useampi lapsi ja nuori liikkuisi terveytensä kannalta riittävästi ja omaksuisi liikunnallisen elämäntavan.  

Tulokset

Ensimmäisen hankevuoden tuloksena on syntynyt erilaisiin kouluympäristöihin sopiva vertaiskoulutuskokonaisuus, joka antaa valmiudet oppilaille organisoida välituntiliikuntaa. Saadun palautteen perusteella koulutus sopii koulumaailmaan ja toiminta on jäänyt koulutuksen jälkeen elämään koulun arkeen. Oppilaat ovat välituntiliikunnan lisäksi hyödyntäneet koulutuksen sisältöjä koulun liikuntapäivissä järjestettyjen toimintapisteiden sisällöissä sekä ohjanneet nuoremmille oppilaille liikuntatunteja koulutuksen sisältöjä hyödyntäen.  

Voimisteluliiton matalan kynnyksen lajien hyödyntämiseen koulupäivän aikaisessa liikunnassa on tähän mennessä koulutettu yhteensä 2576 vertaisohjaaja sekä 1279 kasvatusalan ammattilaista. Alueellisia kouluttajia on koulutettu yhteensä 54. Kasvatusalan ammattilaisille suunnattuja opetusmateriaaleja on hyödynnetty niin koulumaailmassa kuin seuratoiminnassakin. 

Toiminnan tuloksena syntyneen Temppusankarit-kokonaisuuden opetusvideoita on katsottu Youtubessa n. 110 230 kertaa. Palautteen perusteella Temppusankareita on hyödynnetty sekä perusopetuksen liikunnanopetuksessa että seurojen harrastetoiminnassa. Kepparitanssi-konseptia on pilotoitu sekä varhaiskasvatuksessa että alakouluissa sekä seitsemän seuran tai yhdistyksen toiminnassa. Sisältö on kaikkien avoimesti hyödynnettävissä Voimisteluklubissa. 

Koronan aiheuttaman etäkoulun aikaiset Välkkäritreeni-videot saivat runsaasti näkyvyyttä Voimisteluliiton omilla some-kanavilla: Youtubessa videoita on katsottu yhteensä n. 167 700 kertaa, Facebookissa videoiden tavoittavuus oli n. 2 387 500 ja Instagramissa n. 142 500. Välkkäritreenit nostivat matalan kynnyksen voimistelun näkyviin myös Helsingin Sanomien Lasten uutisten lähetyksessä sekä Helsingin sanomissa ja Yle Olohuone-keskusteluohjelmassa.     

Nepsy-lasten huomioimiseen harrastustoiminnassa tuotettu pilottikoulutus ehdittiin pitää juuri ennen koronaa, ja 10 valmentajaa kävi koulutuksen. Kesällä 2020 järjestetty neljän luennon etäluentosarja kaikenlaisten lasten erityistarpeiden huomioimisesta harrastustoiminnassa sai yhteensä 68 kuulijaa. 

Kohderyhmät

Lapset ja nuoret

Kehittämisteemat

Liikunnallinen elämäntapa, Liikuntamahdollisuudet, Koululiikunta

Asiasanat

voimistelu, lapset ja nuoret, liikunnallinen elämäntapa, liikuntamahdollisuudet, liikkuva koulu, liikkuva varhaiskasvatus

Tiedot

Hankkeen id

1159

Ajankohta

2018 - 2022

Lisätty rekisteriin

11.06.2021

Hallinnoijan tiedot

Hallinnoija

Suomen Voimisteluliitto

Yhteyshenkilö

Venla Väyrynen

Rahoitustiedot

Rahoittaja

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Rahoituslähde / rahoitusmomentti

Liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: